Apptest: Toca Tea party

App: Toca Tea Party

Rekommenderad ålder: från 2 år

Plattform: iPad

Pris: 7 kr

Beskrivning: En app som möjliggör en digitalfika. Man får välja duk, porslin och vad man vill bjuda på. Man häller upp choklad, te eller saft och om man råkar spilla så kommer det fram en trasa att torka upp det med. Om man vill ha musik i bakgrunden så kan man starta radion som står på bordet. Tre platser finns runt bordet. När gästerna ätit och druckit upp sin fika så diskar man porslinet.

Uppdukat Toca Tea Party.

Denna app ger barnen inflytande om hur de vill att bordet ska vara dukat, vad de ska bjuda på och vilka gäster de vill bjuda in. Att det finns plats för tre runt bordet gynnar det sociala samspelet då deltagarna kan vara fler än två.
På förskolor finns oftast ett rum som man kallar för ”hemvrå”, ”lägenhet”, ”hemvist” eller liknande. Ta gärna med iPaden in i denna typ av rum, starta Toca Tea Party och när barnen lekt klart med den så finns koppar, tallrikar, dukar och dylikt runt dem och se om de fortsätter att leka samma typ av lek fast med olika medel. Jag förundras över hur länge barnen väljer att leka med denna app – vilket bevisar att utvecklarna lyckats att fånga barnens intresse , barnen känner igen denna typ av lek och de finner appen lustfylld.

Lyssna noga på hur det låter när barnen konverserar, något intresse hos barnen som du kan fånga upp och bygga vidare på? Baka med barnen och bjud in de övriga på förskolan till ett konditori. Gör låtsas-pengar som de andra kan handla för när de kommer till konditoriet. Varför inte gå och besöka ett konditori i er närhet? Läroprocessen kan göras enorm och de flesta strävansmål ur förskolans läroplan går att få in i denna typ av projekt.

När Maja 5 år, väljer denna app så går hon och hämtar sin ”råtta” och docka för att bjuda dem. Hon för dialog med dem och förställer rösten så att hon,  ”råttan” och dockan konverserar.

 

Råttan - två kakor räcker!

Leave a Reply