Surfplattor ersätter skolböcker i Sollentuna

I dagens DN skriver man om Sollentunas digitala satsning i skolan. Jag är så glad att arbeta i en kommun där man inte är rädd för att satsa. I mitt och Erikas examensarbete, där vi skriver om just iPad i förskolan, så forskade vi bland annat om hur barn ritar med en iPad och appen Drawing Pad kontra papper och pennor. Det vi fann var att inget behöver utesluta det andra utan att  för barnen var det inte konstigare att rita med iPaden än med papper och pennor. Jag tänker även liknande om att skriva sig till läsning, det handlar snarare om hur vi  lärare ställer oss till de olika medlen.

Sollentuna Kommuns vapenMaria Stockhaus, som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Sollentuna, säger bland annat att ”Skolan ska ta klivet in i nutiden i stället för att hålla till i forntiden. Datorn är ju lika självklar som papper och penna, ändå har bara varannan lärare i Sverige i dag en dator, det är fullständigt vansinnigt”.
”Vi vet att alla elever inte har tillgång till dator hemma. De elever som kommer från hem med tajtare ekonomi har sämre betyg. Det blir ytterligare en kil om de inte får samma digitala kompetens” vidarutvecklar Maria.

DN skriver även om skolan Tegelhagens satsning där man i fyra år nu arbetat helt digitalt och där varje elev från förskoleklass har en egen laptop. Här beskrivs också hur man arbetar med appen Puppet Pals i undervisningen, en app som jag själv är väldigt förtjust i.

Tanken är nog inte att det ena medlet ska förta det andra utan att pennor, sudd, datorer och läsplattor istället ska komplettera varandra. Jag personligen tycker att vi ska flytta fokus från medlen och istället rikta fokus på barnen och hur vi lärare planerar den didaktiska undervisningen.

3 Responses

 1. Thessan
  | Svara

  Tänkte på dig när jag hörde på nyheterna om Sollentunas satsning. Du jobbar verkligen i rätt kommun som vågar följa med barnen in i framtiden och att alla barn får egna läppar i skolan för att få samma förutsättningar är verkligen kanon. Är så glad för din skull att du jobbar i denna kommun å för kommunen att de här en sådan kompetent lärare som dig. Kram

 2. Anna Lundholm Ehn
  | Svara

  Tack för dina värmande rader! Jag tycker debatten är nödvändig och jag tror att många kommuner kommer att satsa. Framtiden är redan här och det gäller att greppa den. Har du köpt smartphone än?

 3. Susanne Walan
  | Svara

  Hej Anna!
  Har du sett meddelande från mig? Vill gärna komma i kontakt med dig! Jag nås lättast via min mail.

Leave a Reply