Vad är klockan?

App: Lär dig Klockan

Rekommenderad ålder: 3 år och uppåt (av mig).

Pris: 15 kr

Plattform: iPhone och iPad

 

 

Beskrivning: I denna app möter du animerade figurer som förklarar på svenska hur en klocka ser ut och hur du kan se vad klockan är. Det finns en animerad film som förklarar sammanhanget mellan en analog klocka och en digital klocka.
Fyra nivåer som skall låsas upp – halv och hel timme, kvart i och kvart över, fem minuter och en minut. Man kan man bygga sin egna klocka,  det finns en talande klocka, Man kan flytta visarna och appen har även rörelsesensorer som gör att man kan spela några av spelen med att röra enheten. Varje historia blir en spännande utmaning för barnen.

 

 

App: Klockrent

Pris: 7 kr

Plattform: iPhone och iPad

 

 

Beskrivning: Denna app är noga gjord med hjälp av en sjuåring som helt enkelt ville lära sig klockan på ett roligare sätt. En svensktalande barnröst berättar vad barnet ska ställa visaren på och uppdraget står även med text.

Några barn kan sitta med denna app och några barn kan sitta med ”vanliga” klockor och därmed göra uppdragen tillsammans fast med olika medel.

 

 

Barnen frågar och berättar:
– Vad är klockan?
– När är det mellis?
– Mamma hämtar halv sju!
– Klockan tre börjar ”Bompa”.
-Kan du rita en klocka på min arm?

Intresse för klockan har väckts av några barn och då planerar jag undervisningen för dem, oftast så smittar intresset av sig till de övriga barnen på förskolan.  Vi mixar med appar,  tillsammans leker vi att vi är en klocka, vi gör egna klockor med hjälp av papperstallrikar, vi ställer visare på ”vanliga” klockor och vi söker på Google för att vi ska lära oss mer om det nya intresset.

Det underbara med att arbeta med iPad och dess appar  är att att vi kan komplettera de övriga medlen på förskolan. Barnen tycker att det är spännande.
Vi kan erbjuda barnen hur de vill inhämta den aktuella kunskapen med flera medel i förskolan. Vi kan erbjuda barnen en mix av utforskande och skapande i flertalet av deras läroprocesser. Den viktigaste frågan är hur du som pedagog kan använda dessa tillsammans?

När jag läser i Läroplanen för förskolan så hittar jag väldigt många strävansmål som jag kan koppla till  denna typ av läroprocess.

 

 

 

 

 

 

2 Responses

 1. Mikael Deurell
  | Svara

  Tack för att du tittat på vår app Klockrent ur ett förskolelärarperspektiv. Det gör oss både glada och stolta! Ha en bra dag!

  Micke och Love från Vallentuna

  • Anna
   | Svara

   Hej!

   Jag blev så nyfiken när jag läste om hur ni tillverkat den. Barnen på förskolan tycker mycket om den och appen väcker även en skaparlust att göra egna klockor som liknar Loves. Bra jobbat! Anna

Leave a Reply