Lära och att lära känna med Story Creator

I augusti är det oftast en ”lära-känna-period” på förskolorna och många har haft ledigt samt att nya barn ska skolas in. Gruppen arbetas ihop och förhoppningsvis med ett tänk från ”jag till vi”, en ny gruppdynamik tar fart.

En app som man kan använda i den här processen är Story Creator. Story Creator är en digital bok där du kan hämta foton från t ex ditt iPad-arkiv, du kan hämta in videoklipp, du kan rita egna bilder, skriva text och spela in ljud. Appen är lätt att använda och jag upplever den lustfylld.

Att göra en bok om sig själv och sina intressen eller varför inte om sitt sommarminne?

Använd appen tillsammans med ett barn i taget eller flera barn, beroende på vilken ålder du arbetar med och hur mycket hjälp barnen behöver. Fördelen när man sitter med tre, fyra barn samtidigt är att de lär känna varandra och att om något av barnen kan mer om appen så kan de hjälpa de andra. De lär av varandra.

När ni sedan är klara med innehållet så låt det aktuella barnet visa för sin förskolegrupp. Kanske vill barnet sitta i ditt knä och visa, kanske vill barnet att du ska berätta om innehållet, kanske barnet berättar om boken helt själv. Det är upp till dig som pedagog att vara medforskande, lära känna barnet och agera individstärkande utifrån barnets behov. När ni gör boken så kan du föreslå att en sida kan handla om vad barnet har för intressen, tycker om att göra, mina vänner, min familj, min favoritfärg och så vidare. Bara dina pedagogiska tankar tillsammans med barnen sätter stopp för innehållet.

Här ger jag dig ett exempel på min bok.

Story Creator till iPad

1. Släng  2.Ny sida  3. Hämta foto  4.Skriv text  5. Spela in ljud  6.Sudd  7. Penna  8. Färger

[column size=half position=first]Vy från Story Creator[/column][column size=half position=last]Min saga i Story Creator[/column]

När ni är klara med alla böcker så titta på dem i arbetslaget, ser ni någon röd tråd? Hittar ni ett tema att arbeta med under hösten? Vad har barnen för intressen? Är den pedagogiska miljön anpassad för barnens intressen eller behöver ni göra om?

Tänk gärna att lärplattan är ett pedagogiskt verktyg och att det fungerar som ett komplement till de övriga medlen som vi har i förskolan. Om ni till exempel valt att göra en digital bok om sommarminnen så gör en utställning med de saker som barnen valt att presentera som sommarminnen och så vidare.

Appen kostar 15 kr och du kan läsa mer och hämta den här.

Hur gör ni på din förskola för att få gruppen att lära känna varandra bättre? Dela gärna med dig i kommentarerna. Och kom ihåg, det måste inte vara kopplat till just en app 🙂

2 Responses

 1. Louise N
  | Svara

  Glad att jag hittade din blogg. Ska ingå i en nystartad paddgrupp i min kommun och du har mycket bra synpunkter vi kan ta med oss. Tack.

  • Anna
   | Svara

   Roligt att höra och tack för att du delar med dig. ”Sharing is caring” 🙂

Leave a Reply