Dags att starta upp Luciaträningen!

posted in: Appar, Förskola, IKT i förskolan | 0

Nu är det hög tid att börja öva Lucia med barnen i förskola och skola. En fin tradition enligt mig och många fler. Det är så stämningsfullt och barnen tycker att det är kul att få sjunga och klä ut (upp) sig.

Gratis-appen ”Lucia” består av ett virtuellt lucialjus som man tänder och släcker genom att svepa med ett finger. När man trycker på musik-ikonen längst ner i högra hörnet så kan man växla mellan ”Sankta Lucia” och ”Nu tändas tusen juleljus”.

Nere i det vänstra hörnet finns en infoknapp som berättar mer om varför vi firar Lucia.

Med kameran kan du välja att ta en bild från ditt fotoalbum och applicera det på antingen Lucia, en tomte eller en stjärngosse.

Barnen tycker att det blir magiskt när man sveper med fingret över ljuset så att det tänds och släcks.

Min tanke med appen är att koppla upp den till storbild, släcka alla lampor runtomkring och svepa med fingret på lärplattan så att det virtuella ljuset tänds. Berätta lite om Lucia och fråga om barnen känner igen pianomelodierna.

På förskolan har vi även föremål som symboliserar den Luciasång som ska sjungas samt ett Luciatåg. Alla dessa föremål blir ett komplement till varandra och det blir stämningsfullt samt tydligt för barnen att alltid tända det virtuella ljuset då vi ska ha Luciaträning. Att jag kan välja att klistra in barnens ansikte på tomten, Lucian eller stjärngossen kanske hjälper dem att välja vilken roll de vill ha i luciatåget (jag saknar dock pepparkaksgubbe/gumma och tärna). 

Från läroplanen kan jag dokumentera tradition, musik, barns inflytande och samspel. Säkert blir det mer som jag kommer på under dessa träningar.

Dela gärna med dig av dina tips i kommentarerna om hur du använder den här appen (eller andra) i dina Luciaförberedelser.

Appen Lucia finns att ladda hem här och är gratis. Tyvärr verkar den endast finnas till iPad och inte Android.

 

Leave a Reply