Bra på YouTube från Busigt Lärande

Jag har  hittat en kanal på YouTube som heter ”Busigt lärande” (Tinyschool TV).
Det är en pappa som under sin föräldraledighet gjort appar och filmklipp, som han själv beskriver det:
Som nybliven pappa till två underbara små barn, så ville jag göra något för dom på min fritid. Då jag varken är intresserad av att sticka eller att baka bröd, så bestämde jag mig med mitt datorintresse att göra appar och YouTube-filmer istället. Min förhoppning är att allt som produceras inte bara ska vara kul att se på, utan dessutom att barnen ska  lära sig något av det”.

Min pedagogiska hjärna gick genast igång på dessa filmklipp. Det är lekfullt utformade filmer om siffror, barnvisor, bokstäver, djurarter, fordon med mera.

Jobba med video i verksamheten

Jag har tittat lite närmare på en video, ”Nummersången”, och hur man kan jobba med den i verksamheten. ”Nummersången” är precis vad det låter som – en sång där du lär dig nummer och siffror. Jag tänker att man kan arbeta in en stor del av matematik, rörelser, språk och skapande när man arbetar med denna film.

Här kommer några exempel på hur du kan jobba med ”Nummersången”:

 • Visa filmen, gärna via iPaden och till storbild.
 • Räkna alla i barngruppen (anpassa efter åldersnivå och barngruppens utveckling).
 • Lär er sången utantill.
 • Låt barnen titta på filmklippet då och då.
 • Rita siffrorna tillsammans och sätt gärna upp dem på väggen, kanske där ni äter lunch. Då kan ni prata om siffror vid lunchen och räkna t ex antal köttbullar osv.
 • Dansa till sången, barnen ”känner” och lär sig sången med flera av sina sinnen.
 • Tittar ni på filmen på samlingen så kan ni fortsätta med att t ex räkna antal äppelbitar.
 • Vill man fortsätta på samma tema kan man även titta vidare på sifferboken.

Listan kan göras ännu längre och kom ihåg att det är bara dina pedagogiska tankar som sätter stopp för möjligheter utifrån filmklippen.

 

 

2 Responses

 1. Johan
  | Svara

  Kul att du tycker om busigt lärande!! Det var otroligt rolig läsning. 🙂

  //Pappan

  • Anna
   | Svara

   Hej!

   Kul att se dig här. Även de nya klippen används flitigt 🙂

Leave a Reply