Mötet i samhällets nya kommunikationsform

Min kollega har just startat en blogg om deras barngrupp. De har fått mycket positiv feed-back, tänk vad kul att läsa om vad gruppen gjort på förmiddagen eller om något pågående projekt med mera. Det blir levandegjort på ett annat sätt och självklart är det bara gruppens föräldrar som har tillgång till bloggen för att säkerhetsställa anonymitet.
Det här är en del av samhällets nya kommunikationsform, en mötes-arena!

Jag får mejl och reflektioner om hur man ska kunna använda IKT när det är så mycket annat att jobba med i dagens förskola?
Jag tror dock att det handlar om hur man ser på sitt uppdrag, hur villig man är till utveckling och som vår pedagogiska utvecklare så klokt säger –”Vi har inte tid att arbeta med något annat än innehållet i läroplanen!”.  IKT ingår i läroplanen och om man ser varje stund på dagen i förskolan som en potentiell lärsituation så är det lättare att se IKT som en del av verksamheten. Den tid som barnen använder vid digitala medier ska vara aktiv och meningsfull! Vi pedagoger ska vara aktiva i vårt stöd till barnen och vi kan t.e.x ställa öppnande frågor som för barnens tankar och ideér vidare mot nya perspektiv etc.

I onsdags använde jag appen Baby animals från Fischer Price med fyra 1,5åringar. Appen är på engelska. Barnen kände igen djuren och började att härma deras läten. Att få se deras samlärande var fantastiskt. De fann varandra och efter fem minuter med appen så lekte de djur- med varandra! De djur som de mest härmade var ko, häst och får. När vi på eftermiddagen gick ut på gården så hade jag gömt dessa tre sorter i form av gosedjur på olika platser. Vi gjorde det till en skattjakt och lycka var när vi hittade djur efter djur-tillsammans!

Hoppas att detta sätter igång era pedagogiska tankar och reflekterar över vad som ingår från läroplanen i denna undervisning? 

Nu ska jag och Erika åka till Universitetet för att få handledning, känns välbehövligt för att veta hur vi ska gå vidare i vårt forskningsarbete.
 

 

2 Responses

 1. frida jensen
  | Svara

  Hej Anna!
  Så spännande det låter med ditt arbete med IKT i förskolan! Jag kommer att kika in här ofta och inspireras av dig och ditt arbete. Kram!!

  • Anna
   | Svara

   Hej Frida!
   Härligt att du tycker det, vill gärna bidra till inspiration!
   Hur går det för dig på utbildingen? KRAM!

Leave a Reply