Sätt ord på dina känslor med appen Empatico

posted in: Appar, Nyheter | 3

I förskolan är vi med och bidrar till att barnen ska förstå känslor och sätta ord på det dem känner. Att prata om känslor och få barnet att sätta ord på det den upplever och känner är magi. En skicklig pedagog gör, enligt mig, det med fingertoppskänsla då den integrerar känslor i sitt vardagliga arbete med barnen – det kommer naturligt.

Som förskollärare använder man olika material som behandlar känslor t ex:

 • Handdockor som spelar upp händelser
 • Böcker om känslor
 • Teater
 • Målartekniker
 • Det fria berättandet
 • Dans
 • Speglar

Nu finns det även en app till iPad och iPhone som behandlar ämnet. Appen heter Emaptico, är gjord av det svenska företaget Empaticus och är gratis.
Empatico är ett memory med ansiktsuttryck och på kortet finns även bokstäver på känslan samt en berättarröst som säger vad känslan heter. Du kan även välja att ta bort bokstäverna så att barnen endast ser ansiktsuttrycket. Syftet med appen är kort och gott att öka barns ordförråd av känslor.

Det kan vara bra att barnen får höra känslan då de ser ansiktsuttrycket, barn lär med olika sinnen.  När de sedan börjar känna igen vad känslan heter så kan man stänga av ljudet, då kan barnen oftast känslan själva. Det märker du – när de är redo för det.

Ett tips är också att ha en eller flera speglar så att barnen kan härma ansiktsuttrycken. Prata om situationer med barnen när dessa uttryck kan uppstå, de äldre barnen vet oftast själva och kan berätta när de kände på ett sätt som uttrycken i appen visar.

Bli inte förvånad när du sedan hör olika känslouttryck i den fria leken, barnen tar med sin kunskap och samlar den i sin erfarenhets-ryggsäck som ofta speglar sig i den fria leken.

Empatico - app för iPad och iPhone

3 Responses

 1. Pia Karlsson
  | Svara

  Bra synpunkter Anna, och tack för tipset med appen! Den ska jag ladda ner och sprida vidare 😉

 2. Zandra Baastad
  | Svara

  Den här appen (Empatico) mottogs med stor glädje och användbarhet av min lille son med sina alldeles speciella behov. Flera gånger sa han ”jaha, är det så det heter när det kryper i magen” ”är det DET som är besviken” osv. Han har suttit helt uppslukad flera gånger nu.. Jag tipsade även vår BHV-psykolog om den, ett tips hon blev jätteglad över.

 3. Erika
  | Svara

  Hej Anna. Jag läser till förskollärare just nu, sista terminen. Jag ska göra ett utvecklingsarbete om ikt och akk i förskolan

  Finns det möjlighet att få privat kontakt med dig?

  Mvh Erika

Leave a Reply