Studiebesök i Nacka hos Elisabet Wahlström

I fredags var jag och Erika och träffade Elisabet Wahlström, biträdande rektor på Stensötans förskolor i Nacka kommun – ett mycket givande möte!
Kommer ni ihåg att jag skrev i ett inlägg att jag ville göra karriär inom förskolan? Elisabet gav mig ringar på vattnet och visade att man kan gå hur långt som helst, med ett pedagogiskt tänk, att se möjligheter och en omättlig aptit på sitt arbete – så skulle jag vilja beskriva Elisabet och möjligheten till karriär inom förskolan.

Vi fick först ta del av hennes historia om iPad, att Elisabet under en resa i USA för 1,5år sedan sett denna surfplatta och genast hade tankar börjat snurra om hur hon kunde använda den pedagogiskt. I Nacka så samlade hon en projektgrupp av intresserade pedagoger där alla fick varsitt undersökningsområde inom appar och pedagogik. De filmade och läste sedan av filmerna tillsammans – allt för att fånga lärandet och koppla det till läroplanen.

Denna projektgrupp fick sedan sprida sin kunskap till kollegor och visa vad de kommit fram till på personalmöten. Fler och fler pedagoger blev sugna och övertygade om att arbeta med iPad.

Vidare fick jag och Erika delta på två undervisningsstunder som utgick från iPad. Vi började utomhus med en pedagog och sex barn. De ”kastade” tärning på iPaden och hade gjort en sifferbana på gården. Exempel: en pojke ”kastade” fem. De räknade tillsammans, gick fem steg på sifferbanan och där fanns ett uppdrag: ”Gör fem armhävningar”. De fortsatte att ”kasta”, räkna tillsammans och utföra uppdragen tillsammans. *wow, vilket lärande, tänker jag*.

Vi gick in och där fick vi vara med en pedagog och fem barn. De höll på att rimma och gjorde en rim-bok. De låg  bekvämt på magarna, nära varandra och diskuterade med iPaden i mitten. Pedagogen frågade om någon visste vad som rimmade? Ett barn svarade -Näsa och Läsa, det rimmar! Tillsammans letade de bilder via Google om vad som passade som näsa och läsa. De kom överens om bilderna och klistrade in dem bok-appen. Sedan skrev de orden och hjälptes åt att stava. Nya rim för varje uppslag och snart var boken klar. Barnen läste den högt tillsammans och alla kom ihåg vad det var för rim. *återigen, wow!*

Elisabet Wahlstöm och Lena Gällhagen ger ut denna bok i januari, vilken jag vet att många förskolor kommer att behöva och sluka i sig av!

”Vi kan inte arbeta fortare – vi kan bara arbeta smartare”

Tack Elisabet, pedagoger och barn för att vi fick komma till er och lära oss om framtidens lärande!

Leave a Reply