Apptest: Puppet pals

App: Puppet Pals

Rekommenderad ålder: från 2 år enligt mig

Plattform: iPhone, iPad och iPod touch

Pris: I gratisversionen ingår ett tema med sju karaktärer, i min ingick sagotema. Men för 22 kr får du tillgång till 92 karaktärer och 39 bakgrunder. Dessutom kan du lägga till egna bilder och foton. Mitt tips är att ladda ner gratis versionen, sedan lägger du till 22 kr om du tycker om appen.

Beskrivning: En teaterapp där man kan skapa egna sagor och berättelser. Man väljer bakgrund till sin saga samt vilka karaktärer som man vill ha med i sin saga sedan trycker man på rec. Appen sparar automatiskt dina sagor och du kan välja att dela dem via e-post eller varför inte lägga upp på YouTube. Om man har en VGA-adapter så kan man spela upp sina sagor på en större typ av skärm inför publik.

När jag första gången provade denna app så var det med min brorsdotter Maja som är 5 år. Tillsammans satt vi gång på gång och skapade berättelser med varandra. Maja fick aldrig nog och vi spelade upp sagorna för personer i vår omgivning och om någon i Majas närhet har en iPad eller iPhone så ber hon den personen att ladda ner Puppet Pals.
Jag såg genast potentialen i denna app och använder den i olika pedagogiska sammanhang i undervisningen.

Teatern kan startas

 

När man öppnar appen så möts man av en teaterkänsla -”ridån går upp”

 

 

 

 

 

 

Man kan välja olika teman på sin saga och plocka in de karaktärer som man vill ha med. Det är bara din eller barnens fantasi som sätter stopp.

 

Cowboy- tema
Sago-tema

 

 

 

 

 

Flytta och prata

 

 

 

 

 

Du väljer din bakgrundsbild, det är inom den som sagan kommer att spelas in.

De övriga karaktärerna som du valt kan du ställa utanför, och ta in när det är dags för dem att medverka.

Du kan flytta, förminska och förstora dina karaktärer, se kartan under scenen.

 

 

 

 

Jag tycker om att arbeta med denna app för att den gynnar språkutvecklingen och fantasin i alla åldrar!
Barnen tycker det är roligt under skapandets gång och de kan också välja om de vill spela upp den för en större publik.
Tillsammans skapar vi en saga, spontant eller att vi gjort ett manus som vi tränat in eller läser.
Lärandet kan vidareutvecklas då vi kan göra en teater utav vår saga, där vi själva är karaktärerna. Vi kan måla bakgrundsbilder och be till exempel föräldrarna om passande kläder.
Det sociala samspelet gynnas och vi kan prata om karaktärerna och bakgrundsmiljöerna. Vi kan importera foton på oss själva till appen samt ett foto på till exempel vårt hus eller rum, då kan vi göra varsin historia om ”här bor jag”.
För att träna den matematiska förmågan så kan vi göra biljetter till de andra barnen/vuxna på förskolan, sedan måste vi även räkna ut antal stolar och hur de ska stå placerade så att alla får plats.
Vi kan besöka en teater och se hur det går till där, på Kungliga operan i Stockholm får man tex prova scenkläder, sitta i teaterstolarna samt se hur det ser ut bakom och på scenen.
Som ni märker så kan man göra mycket – det är bara din eller barnens fantasi som sätter stopp.

Leave a Reply